Thursday, 29 March 2018

You Know How Many Types Of Connection Of Three Phase Transformers???

You Know How Many Types Of Connection Of Three Phase Transformers??? 




Here You Can Get Knowledge About The Different Types Of The Connections Of Three Phase Transformers And Also That Description!!! 





There are Different Methods for connecting 3-phase transformers to transform 3-phase voltages to Higher Or Lower Value.




The HV and LV windings of a 3-phase transformers can be connected either in star or delta.


Recommended Articles For Better Knowledge :



The choice of a Particular Connection depends upon the conditions under which the transformer is to be operated.


The Most Common and widely used transformer connections and their features are as follows:


(1) Star/Star 




->This is the most economical connection for small, high voltage transformers.


->As the phase voltage Vphase=<(V)line/(root )3>   it needs lesser turns per phase and insulation requi is mmimum


-> Possibility to provide neutral connection. The star point can be used in case of 3phase four wire system.

  • -> The third harmonic voltages are absent from the line voltage. However, the third harmonic phase voltages may be high for shell type of three phase units
  • -> This connection is more suitable for core type transformers.



(2)Delta/ Delta




-> This connection is more suitable for large, low voltage transformers.


-> It increases the number of turns per phase and reduces the necessary cross-sectional area of conductora, thus insulation problem is not present.


-> It gives satisfactory performance even if there is large unbalanced in load.

  • ->The third harmonic voltages are absent due to elosed delta.
  • ->The absence of star or neutral point is the disadvantage of this connection.


(3) Delta/Star or Star/Delta



->This connection is most commonly used for power supply transformers


->The neutral point allows both type of load 1-phase and 3-phase to be met.


->The delta connected winding carrie third harmonie current due to which potential of neutral point is stabilized.
  • ->The HV side is normally connected in delta so that the 3-phase loads and 1-o loads can be supplied by LV side using three phase, four wire system.


(4)zig zag connection (Interconnection between phases) 


->This connection reduces the third harmonic voltages

->It allows unbalanced loading.

-> This connection is mainly employed for LV winding.


-> For a given total voltage per phase, the Zig Zag side requires 15% more turns as compared to normal phase connection.

  • ->Zig Zag connection is used where delta connections are mechanically weak (due to largo number of turns and small cross- section of conductor in case of delta) in high voltage transformers. 
  • It is also used for rectifiers.



Question part about The different types of connections of three phase transformer :


(1)Which is the most economical connection for small, high voltage transformers. ???
Ans:star/star


(2) Which connection have Possibility to provide neutral connection. ??
Ans:star/star


(3) Which connection is more suitable for large, low voltage transformers.??
Ans:Delta/Delta


(4)which connection is satisfactory performance even if there is large unbalanced in load. ??
Ans:Delta/Delta


(5)what is disadvantage of Delta/Delta connection of transformer?? 
Ans:The absence of star or neutral point


(6)The third harmonic voltages are absent from the line voltage in which connection??? 
Ans:star/star and delta/delta


(7)Which connection is most commonly used for power supply transformers ???
Ans:star/delta or delta/star


(8)what is advantage of star/delta or delta/star connection?? 
Ans:The neutral point allows


(9)Which connection reduces the third harmonic voltages ??
Ans:Zig-Zag connection


(10) For a given total voltage per phase, the Zig Zag side requires how many turns as compared to normal phase connection. ??
Ans:15% more



May You Like To Read This Useful Articles : 

0 comments: