Wednesday, 27 March 2019

Basic Electrical Viva Questions | Electrical Engineering Objective Questions And Answers Free Download

Basic Electrical Viva Questions | Electrical Engineering Objective Questions And Answers Free Download





1. Which of the following statements regarding a reluctance motor is incorrect ?

(a) It cannot be reversed, ordinarily

(b) It requires no D.C. field excitation for its operation

(c) It is nothing else but a single-phase, salient pole synchronous-induction motor

(d) Its squirrel cage-rotor is of unsym-metrical magnetic construction in order to vary reluctance path between stator and rotor


Ans: a





2. A universal motor is one which

(a) can be operated either on D.C. or A.C. supply at approximately the same speed and output

(b) can be marketed internationally

(c) runs at dangerously high speed on no-load


Ans: a






3. A repulsion motor is equipped with

(a) slip rings

(b) commutator

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above


Ans: b





4. The capacitors used in single-phase capacitor motors have no

(a) voltage rating

(b) dielectric medium

(c) polarity marking

(d) definite value


Ans: c



5. If a D.C. series motor is operated on A.C. supply, it will

(a) spark excessively

(b) have poor efficiency

(c) have poor power factor

(d) all of the above


Ans: d




For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Electrical Engineering Technical Questions | Basic Electrical Viva Questions

Electrical Engineering Technical Questions | Basic Electrical Viva Questions





1. To reverse the direction of rotation of acapacitor start motor while it is running we should

(a) disconnect motor from the supply till it stops then reconnect it to supply withvreversed connection of main or auxiliary winding

(b) disconnect motor from supply and immediately reconnect it to supply with reversed connections of the main winding

(c) reverse the direction of connection of the auxiliary winding and after motor comes to rest then connect auxiliary winding to the supply

(d) reverse the direction of connections of the auxiliary winding and immediately connect it to supply


Ans: a





2. In case of a reluctance motor, when the load is increased so that it cannot maintain synchronous speed the motor will

(a) become unstable

(b) draw excessive armature current and may burn out

(c) fall out of synchronism and come to stand still

(d) run as induction motor


Ans: d





3. Which of the following motors has two separate windings on the motor ?

(a) Repulsion motor

(b) Repulsion induction motor

(c) Repulsion start induction run motor

(d) None of the above


Ans: b





4. A shaded pole motor does not possess

(a) centrifugal switch

(b) capacitor

(c) commutator

(d) all of the above


Ans: d






5. In a A.C. series motor armature coils are usually connected to commutator

(a) through resistance

(b) through reactances

(c) through capacitors

(d) solidly


Ans: a




For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf




Electrical Questions Asked In Interview | Electrical Questions Asked In Interview

Electrical Questions Asked In Interview | Electrical Questions Asked In Interview





1. Hysteresis motor is particularly useful for high-quality record players and tape-recorders because

(a) it revolves synchronously

(b) it is not subject to any magnetic or mechanical vibrations

(c) it can be easily manufactured in extremely small sizes of up to 1 W output

(d) it develops hysteresis torque which is extremely steady both in amplitude and,phase


Ans: d






2. Which of the following statements regarding hysteresis motor is in incorrect ?

(a) It is extremely sensitive to fluctuations in supply voltage

(b) Its high starting torque is due to its high rotor hysteresis loss

(c) It is extremely quiet in operation

(d) It accelerates from rest to full-speed almost instantaneously


Ans: a






3. Which of the following statements regarding single-phase induction motoris correct ?

(a) It requires only one winding

(b) It can rotate in one direction only

(c) It is self-starting

(d) It is not self-starting


Ans: d




4. The starting winding of a single-phase motor is placed in

(a) armature

(b) field

(c) rotor

(d) stator


Ans: d






5. The speed of a universal motor is usually reduced by using

(a) gearing

(b) belts

(c) brakes

(d) chains


Ans: a





For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Electrical Engineering Objective Questions And Answers Free Download

Electrical Engineering Objective Questions And Answers Free Download






1. After the starting winding of a single phase induction motor is disconnected from supply, it continues to run only on


(a) running winding

(b) rotor winding

(c) field winding

(d) compensating winding


Ans: a






2. Which of the following statements regarding repulsion-start induction motor is incorrect ?

(a) It requires more maintenance of commutator and other mechanical devices

(b) It makes quite a bit of noise on starting

(c) In fractional horse power motors, it has replaced the capacitor motors

(d) It is not easily reversed


Ans: c






3. A.C. series motor as compared to D.C. series motor has

(a) smaller brush width

(b) less number of field turns

(c) more number of armature turns

(d) less air gap

(e) all of the above


Ans: e






4. Locked rotor current of a shaded pole motor is

(a) equal to full load current

(b) less than full load current

(c) slightly more than full load current

(d) several times the full load current


Ans: c






5. Speed control of a universal motor is achieved by

(a) varying field flux with tapped field windings

(b) connecting rheostat in series

(c) applying variable voltage by means of silicon controlled rectifier

(d) applying variable voltage by means of variable auto-transformer

(e) all of the above methods


Ans: e


For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf


Monday, 18 March 2019

Electrical Engineering Interview Questions And Answers ebook

Electrical Engineering Interview Questions And Answers ebook





1. The vafcie of transformation ratio of an induction motor can be found by

(a) open-circuit test only

(b) short-circuit test only

(c) stator resistance test

(d) none of the above


Ans: b






2. The power scale of circle diagram of an induction motor can be found from

(a) stator resistance test

(6) no-load test only

(c) short-circuit test only

(d) noue of the above


Ans: c





3. The shape of the torque/slip curve of induction motor is

(a) parabola

(b) hyperbola

(c) rectangular parabola

(d) straigth line


Ans: c






4. A change of 4% of supply voltage to an induction motor will produce a change

of appromimately

(a) 4% in the rotor torque

(b) 8% in the rotor torque

(c) 12% in the rotor torque

(d) 16% in the rotor torque


Ans: d






5. The stating torque of the slip ring induction motor can be increased by adding

(a) external inductance to the rotor

(b) external resistance to the rotor

(c) external capacitance to the rotor

(d) both resistance and inductance to rotor


Ans: b




For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Electrical Questions For Interview | Electrical Engineering Viva Questions

Electrical Questions For Interview | Electrical Engineering Viva Questions





1. Which of the following single-phase motors has relatively poor starting torque ?

(a) Universal motor

(b) Repulsion motor

(c) Capacitor motor

(d) All single phase motors have zero starting torque


Ans: c






2. Which type of load is offered by cranes and hoists ?

(a) Gradually varying load

(b) Non-reversing, no-load start

(c) Reversing, light start

(d) Reversing, heavy start


Ans: d





3. The speed of a universal motor is generally reduced by using

(a) gear trains

(b) V-belts

(c) brakes

(d) chains


Ans: a





4. Which of the following motors can be used for unity power factor ?

(a) Capacitor run motor

(b) Shaded pole motor

(c) Hysteresis motor

(d) Schrage motor


Ans: d






5. When a D.C. series motor is connected to A.C. supply, the power factor will be

low because of

(a) high inductance of field and armature circuits

(b) induced current in rotor due to variations of flux

(c) fine copper wire winding

(d) none of the above


Ans: a


For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf




Electrical Questions In Interview | Electrical Engineering Questions

Electrical Questions In Interview | Electrical Engineering Questions





1. In a two value capacitor motor, the capacitor used for running purposes is

(a) air capacitor

(b) paper spaced oil filled type

(c) ceramic type

(d) a.c. electrolytic type


Ans: b





2. Which of the following motors can be run on AC. as well as D.C. supply ?

(a) Universal motor

(b) Repulsion motor

(c) Synchronous motor

(d) Reluctance motor


Ans: a





3. In A.C. series motor compensating winding is employed to

(a) reduce the effects of armature reaction

(b) increase the torque

(c) reduce sparking at the brushes

(d) none of the above


Ans: c





4. Which of the following single-phase induction motors is generally used in time phonographs ?

(a) Resistance start

(b) Capacitor start capacitor run

(c) Shaded pole

(d) Universal


Ans: c





5. Which of the following motors has highest starting torque ?

(a) Repulsion motor

(b) Shaped pole motor

(c) Capacitor-start motor

(d) Split-phase motor


Ans: c



For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Saturday, 16 March 2019

Electrical Engineering Questions For Interview | Electrical Engineering Quiz Questions

Electrical Engineering Questions For Interview | Electrical Engineering Quiz Questions





1. The direction of rotation of universal motor can be reversed the by reversing

the flow of current through

(a) armature winding

(b) field winding

(c) either armature winding or field winding

(d) none of the above


Ans: c






2. In which single-phase motor, the rotor has no teeth or winding ?

(a) Split phase motor

(b) Reluctance motor

(c) Hysteresis motor

(d) Universal motor

Ans: c





3. Which motor is normally free from mechanical and magnetic vibrations ?

(a) Split phase motor

(b) Universal motor

(c) Hysteresis motor

(d) Shaded pole motor


Ans: c






4. As hysteresis motors are free from mechanical and magnetic vibrations therefore these are considered as suitable for

(a) fans

(b) blowers

(c) sound equipment

(d) mixer grinders


Ans: c





5. A reluctance motor

(a) is self-starting

(b) is constant speed motor

(c) needs no D.C. excitation

(d) all of the above


Ans: d




For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Electrical Engineering Quiz Questions | Electrical Exam Questions

Electrical Engineering Quiz Questions | Electrical Exam Questions





1. A 500 kW, 3-phase, 440 volts, 50 Hz, A.C. induction motor has a speed of 960 r.p.m. on full load. The machine has 6 poles. The slip of the machine will be

(a) 0.01

(b) 0.02

(c) 0.03

(d) 0.04


Ans: d





2. The complete circle diagram of induetion motor can be drawn with the help of data found from

(a) noload test

(6) blocked rotor test

(c) stator resistance test

(d) all of the above


Ans: d





3. In the squirrel-cage induction motor the rotor slots are usually given slight skew

(a) to reduce the magnetic hum and locking tendency of the rotor

(b) to increase the tensile strength of the rotor bars

(c) to ensure easy fabrication

(d) none of the above


Ans: a





4. The torque of a rotor in an induction motor under running condition is maximum

(a) at the unit value of slip

(b) at the zero value of slip

(c) at the value of the slip which makes rotor reactance per phase equal to the resistance per phase

(d) at the value of the slip which makes the rotor reactance half of the rotor


Ans: c





5. What will happen if the relative speed between the rotating flux of stator and rotor of the induction motor is zero ?

(a) The slip of the motor will be 5%

(b) The rotor will not run

(c) The rotor will run at very high speed

(d) The torque produced will be very large


Ans: b




For More  Very Useful Questions Go Now Fast : 


Are You Interested For Reading A Useful And Informative Articles Of Electrical Engineering Than Its Only For You


May You Like This Electrical Engineering Innovative Projects 





Tags : electrical questions asked in interview , electrical engineering objective questions and answers free download , basic electrical viva questions , electrical engineering technical questions , electrical engineering viva questions , electrical measurement questions , basic electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical engineering interview questions and answers ebook , electrical circuit questions , electrical engineering questions for interview , electrical interview questions , electrical questions for interview , electrical questions in interview , electrical questions , electrical questions and answers , electrical engineering questions , electrical engineering questions for interview , electrical engineering questions interview , electrical engineering objective questions , electrical engineering questions , electrical engineering viva questions , electrical engineering quiz questions , electrical exam questions , electrical engineering 1000 questions answers pdf , electrical circuit questions and answers , electrical basic questions and answers in pdf , electrical engineering interview questions , electrical engineering job interview questions , electrical engineering interview questions and answers pdf



Wednesday, 6 March 2019

5 Good Reasons to Study Electrical Engineering Abroad

5 Good Reasons to Study Electrical Engineering Abroad



Electrical Engineer Here The Present 5 Good Reason To Study Electrical Engineering At Abroad And How Its A Good For Us And Which Different Opportunities Are There. 





As You Know The world needs Electrical Engineering, there’s no discussion there, so the real problem is where should you go study it?

Well, Here Gives The 5 reasons, you will see that the answer is quite obvious, and it’s “at a university abroad”.

The All Reason Is As per Below :




1. It's Very easy to get your first job

First Good Reason Is That The Electrical Engineer Can Easy To Get Their First Job.

Electrical Engineering students find their first job fairly easily, because most employers search for fresh minds with good training.


They are glad to get young people they can mould to their own specific needs and turn them into experts.


This is also the reason why electrical engineers are the most valued on the job market.


2. You can Also work in another country


The Second Good Reason Of Study At Abroad For Electrical Engineer Is You Can Work In Another Country.

Working as an electrical engineer creates lots of opportunities in other countries.

The laws of math, electricity, and physics are universal, and your gained knowledge doesn't limit you to only the country you studied in.

There are a lot of international companies that need electrical engineers, and they are willing to employ people from other countries.

Also, most of them operate on an international level, that offers you additional options for travelling while working. Besides, you are usually getting paid well for it!


Here are some top countries offering Master’s degrees in Electrical Engineering:

The United States
The United Kingdom
Germany
France
Australia




3. The Electricity won’t be your only focus

The Third Reason Of To Study Elecrrical Engineering At Abroad Is The Electricity Won't Be Your Only Focus Which Means You Can Go On Other Path Also.

Although it is in the title, being an electrical engineer doesn’t mean you will work your whole life plugging and unplugging electronics.

Electrical Engineering has the immense advantage of covering tens of specialisations, making the field very flexible and offering you a great chance of simply throwing a dart at a list and trying on areas like a nervous person tries clothes before a date: many, in a short period of time.



Some specialisations you could find interesting are:

Radio-Frequency Engineering
Signal Processing
Microelectronics
Control Systems
Power Engineering
Telecommunications



4. Top-ranked Engineering schools

The Fourth Good Reason For Study Electrixal Engineering At Abroad Is The The Top Ranked Engineering Schools And Colleges Are There.

The best schools in the world provide top-quality Electrical Engineering programmes.

You'll learn the secrets of the trade from the best international professors, in classes equipped with top-notch technology.


These are a few programmes provided by universities ranked in top 500 Times Higher Education Rankings:

University of Portsmouth, in U.K.
Chalmers University of Technology, in Sweden
University of Birmingham, U.K.
University of Leeds, in the U.K.
University of Colorado Denver, in the U.S.
University of Twente (UT), in the Netherlands



5. The adrenaline rush as a graduate of Electrical Engineering


Maybe adrenaline isn't the first thing that pops into your mind when you think about Electrical Engineering,

Occasional jolts of electrical charge that hit you when you aren't paying attention and accidently touch the leads of charged capacitors, or when you connect 2 wires that you shouldn't, or an electrical component more or less explodes in front of your eyes, because you connected it to the testing board in the wrong way...

Those events make you jump out of your chair and definitely raise your adrenaline level! And, on the plus side, you’ll most likely never do the same mistake again.



This Is The 5 Good Reason Which Helps You To Clear Your Answer That's Why Are You Need Or Not For Study Electrical Engineering At Abroad .





May You Like To Read This Useful Articles  :

20 Best Electrical Engineering Software Which Definitely Helps You For Best Salary Package Jobs


Top 10 Best Project For Electrical Engineering Person No.7 Was Really Amazing



All About The Future Big Revolution In Electrical Engineering With Uses Of Solar Energy !!


Tips And Tricks For Zero Electricity Bill | Solar Rooftop System For Home | Full Details



Every Electrical Person Should Know How To Make Series Electric Board





Reference  : Master Portal